Receptet räcker till två längder alt kan du göra en stor vetekrans
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
570 g vetemjöl (9,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma
90 g strösocker (1 dl)
55 g ägg (1 st)
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
pärlsocker och mandelspån att strö på
Kanel och mandelfyllning
100 g mandelmjöl (2 dl)
100 gr socker (1 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
30 g kanel (0,5 dl)
150 g smör, rumstempererat
Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
Blanda mandelmjöl och socker med vatten till en mandelmassa. Blanda i vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
Kavla ut degen 3-4 mm tjock. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och rulla ihop degen mot dig. Dela rullen i två delar. Lägg på plåt. Klipp längderna. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla längderna med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i 20-25 minuter, de ska få en fin gyllenbrun färg.
Lämna ett svar