100 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
1 ägg
200 gr frysta blåbär
2 msk potatismjöl
Nöttäcke
75 gr smör
1 1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
50 gr hackade hasselnötter
50 gr mandelspån
50 gr
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smöra en pajform ca 24 cm i diameter eller annan form i liknande storlek.
Vispa smör och socker krämigt. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner det i smeten, tillsätt ägget och grädde. Häll smeten i formen.
Grädda ca 12 min. Under tiden gör du nötsmeten.
Smält smöret, blanda i socker och mjöl och koka upp. Rör hela tiden annars bränner det i botten. Tillsätt nötter, mandel och solrosfrön.
Ta ut pajen ut ugnen och fördela nötsmeten ovanpå kakan. Grädda ytterligare ca 20-25 minuter.
Låt svalna. Pudra lite florsocker över kakan. Servera gärna med vispad vaniljglass eller lättvispad vispgrädde.
Lämna ett svar