Lussekatter med brynt smör
Mina bästa tips för få saftiga bullar som smakar mycket saffran är att köpa hela saffranspistiller och koka en sockerlag med en skvätt cognac i och låta den dra ett par veckor i kylen. Följ sen receptet nedan och pensla lussekatterna med brynt smör när de svalnat och soppa den i socker.
.
.
Ingredienser
450 gr vatten
1150 gr vetemjöl special
200 gr socker
200 gr rumsvarmt smör
50 gr saffranslag ( 5 gr saffran, 50 gr vatten, 25 gr socker och en skvätt cognac)
70 gr jäst
15 gr salt
1 ägg
60 russin
Dekoration
50 gr smör
strösocker
Instruktioner
Blanda alla ingredienser och kör i degblandare ca 10 minuter. Dela upp degen i ca 70 gr bitar. Låt degen vila några minuter så spänningen släpper.
Rulla varje degbit så den blir ca 30 cm och rulla ihop som en lussekatt och tryck ett russin i varje ända. Tryck ner ordentligt
Sätt ugnen på 50 grader och sätt en långpanna med vatten i botten av ugnen. Sätt i lussekatterna i ugnen och stäng av ugnen. Låt jäsa 1-2 timmar.
Ta ut bullarna och långpanna ur ugnen. Höj temperaturen till 200 grader. Grädda en plåt i taget ca 5-8 minuter. Bryn smöret och pensla lussekatterna med detta när de har svalnat helt. Doppa i strösocker.
Lämna ett svar