Pepparkakskola med havrebotten och mjölkchoklad
Pepparkakskola med havrebotten och mjölkchoklad. Jag vet inte om detta är en kaka eller godis? Spelar ingen roll för det är riktigt gott. En spröd havrebotten, mjuk pepparkakskola som smakar mycket julkryddor och så len
mjölkchoklad och en gnutta salt. Jag tänker hur fel kan det vara?
Ingredienser
Botten
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker
120 g vetemjöl
60 gr havregryn
15 g äggula
Kola
150 g smör
2 dl strösocker
70 gr ljus sirap
300 gr vispgrädde
10 gr vaniljsocker
10 gr kanel
10 gr ingefära
5 gr malda nejlikor
Choklad
175 gr mjölkchoklad
lite neutral olja
Havssalt
Instruktioner
Blanda snabbt alla ingredienser till botten och tryck ut jämnt i en form. Ställ i frysen ca 30 minuter.Sätt ugnen på 175 grader varmluft och sätt
in botten direkt från frysen och grädda i ca 12-15 minuter.Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till kolan i en kastrull. Koka blandningen på tills den når 122-124 grader.
Rör om då och då. Häll kolasmeten i formen, och låt stelna och sätts sig i rumstemperatur – gärna över natten.
Grovhacka mjölkchokladen och smält den. Tillsätt en skvätt olja och blanda. Häll chokladen över kolan och stryk ut den jämnt. Låt den står ca 20 minuter.
Strö över lite flingsalt och låt stelna först till den är rumstemperad och därefter i kylen. Skär lämpligt stora bitar med varm kniv för snygga snittytor.
Säkert väldigt god men varför skriva allt i gram? Om man inte har en våg att väga 300gr grädde, 10gr ingefära eller 15gr ägg gula! Irriterande!!
Jag kan förstå men det kan slå rätt mycket mellan volym- och viktmått. 300 g grädde är 3 dl och säg till så ska jag hjälpa dig.