En enkel men väldigt god kaka med semmelsmak. Du har säkert ätit det man brukar kalla Sverigekaka eller pensionärskaka. Detta är en variant med semmelsmak.
180 gr ägg (3 stora)
270 gr strösocker
180 gr vetemjöl
10 gr bakpulver
8 gr kardemumma, mortlad
100 gr kokhett vatten
Fyllning
100 g smör
100 gr mjölk
15 gr vaniljsocker
50 gr mandelmjöl
50 gr florsocker
8 gr kardemumma, mortlad
vatten
Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en springform med att klämma ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner det ihop med vattnet i smeten. Häll smeten i formen och sryk ut så att du får en jämn yta. Grädda kakan ca 30 minuter. Låt den svalna i formen.
Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk och vaniljsocker.
Mixa mandelmjöl och florsocker och tillsätt vatten i omgångar så att du får en bredbar konsistens. Tillsätt kardemumma.
Dela kakan på mitten till två bottnar. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred på mandelfyllningen på den understa bottnen. Lägg den andra botten (med den kladdiga sidan mot bottnen) ovanpå fyllningen. Täck med plast och låt gärna kakan stå och safta till sig några timmar.
Pudra över florsocker.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2021/02/03/semmelkaka/