Fantastiska små bakelser som kan upplevas som lite pilliga att göra men följer du alla steg nedan så borde det gå alldeles utmärkt. Det viktigaste är nog att INTE öppna ugnen för tidigt så att kakorna sjunker ihop. Håll ut och låt dem gräddas ordentligt. Hellre 2 minuter längre än tvärtom.
Ingredienser
Pâte à choux
60 g mjölk
60 g vatten
60 g smör
15 gr socker
3 gr salt
60 g vetemjöl
2 ägg (ca)
Mördeg
50 g mjöl
50 g socker
50 g smör
Lemon curd
3 citroner
135 gr socker
50 g smör
10 gr majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
Fyllning
500 gr vispgrädde
20 färska hallon
Instruktioner
Mördeg
Blanda samman allt till en deg.
Kavla ut degen tunt ( ca 2 mm) mellan 2 bakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frusna degen, 4 cm i diameter och lägg på varje boll. Cirkeln ska vara stor nog att sticka ut utanför bollarna.
Pâte à choux
Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Häll vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull och låt koka upp så allt smör är smält. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rosta smeten så att den blir lite torr och fast. Häll smeten i en skål och låt den svalna något. Vispa ihop äggen. Rör i äggen lite i taget tills du får en fin smet som inte för lös eller för fast. Smeten skall kunna bilda en sk papegojnäbb! Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa bollar ca 3 cm i diameter. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna mördegen och lägg på varje boll. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.
Lemon Curd (Du kommer att få lemon curd över men det är supergott att ha på rostat bröd eller till scones)
Tvätta tre citroner. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Låt svalna.
Montering
Vispa grädden och blanda med lemon curd efter smak. Fyll i spritspåse med rund tyll. Borra ett hål i varje kaka underifrån med en stjärntyll. Pilla in ett färskt hallon. Spritsa in citrongrädde i kakan så att den är helt fylld.
ENGLISH RECIPE
Ingredients
Pâte à choux:
60 grams of milk
60 grams of water
60 grams of butter
15 grams of sugar
3 grams of salt
60 grams of flour
2 eggs
Shortcrust pastry:
50 grams of flour
50 grams of sugar
50 grams of butter
Lemon curd:
3 lemons
135 grams of sugar
50 grams of butter
10 grams of corn starch
2 eggs
2 egg yolks
Filling:
500 grams of whipped cream
20 fresh raspberries
Directions
For the shortcrust pastry:
Mix all the ingredients together into a dough. Roll it out as thin as you can betwee to sheets of baking sheet paper and put in the fridge while making the pate a choux.
For the pate au choux:
preheat oven to 175 degrees Celsius. Pour the milk, water, butter, sugar and salt in a pan and bring to a boil until the butter is melted. Add the flour and mix until you have a better. Leave on the heat for a while so it becomes firmer.
Put the batter in a bowl and mix the eggs in another bowl, then add the egg slowly until you get.a consistency that’s not too firm and.not too loose. Put the batter in a spritzing bag and spritz balls that are roughly 3 cm diameter. Take the pastry from the fridge and cut into circles that are about 4 cm diameter. Put these on top of the balls of batter. Bake for about 30 minutes and don’t open the oven while baking.
Lemon curd:
wash the lemons. Bring the lemon juice from two of them and shredded peel from all of them to a boil with the butter and sugar. Sieve it. Then mix the cornstarch with the juice from the third lemon and add to the rest. Mix the eggs together before adding to the lemon mix and bring to a boil again until thickened. Let cool.
Assembly:
Whip the cream and mix some of the lemon curd. Prepare a spritzing bag with a rounded tip. Make a little hole in the bottom of each pastry and stuff a raspberry inside before spritzing in the lemon cream. Enjoy!
Did you try this recipe?
Use the hashtag #kostymbagaren and tag @kostymbagaren on Instagram!
Lämna ett svar