Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sockerchock! Så goda och smarriga sticky buns.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

250 gr vatten

725 gr vetemjöl special

100 gr socker

175 gr smör

12 gr bakpulver

50 gr jäst

4 gr salt

1 stort ägg

Fyllning

200 gr smör

20 gr mörk sirap

185 gr farinsocker

5 gr potatismjöl

ca 1 del grovt hakcade pecannötter

Kola

100 gr farinsocker

100 gr strösocker

150 gr smör

135 gr honung

215 gr vispgrädde

Instruktioner

Deg

Blanda alla ingredienserna och kör i degblandaren i ca 10 minuter tills du har en fin deg med bra glutenutveckling. Platta ut degen och plasta in. Lägg i kylen 1-2 timmar.

Fyllning

Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom pecannötterna.

Kola

Smält farinsocker och strösocker till en ljus karamel i en kastrull. Tillsätt smöret och rör tills det löser sig. Tillsätt honung och grädde. Koka till 115 grader. Häll kolan i en liten långpanna ca 25*35 och bred ut så att det täcker hela botten.

Montering

Ta ut degen och kavla ut den så att den är ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen och strö över pecannötter och rulla ihop som en rulltårta ca 8 cm tjock. Skär skivor av rullen ca 1,5 cm tjocka och placera på kolan i långpannan. De skall stå rätt tätt. Låt jäsa till dubbel storlek. Jag brukar sätt in en skål med vatten i botten på ugnen, sätta ugen på 50 grader och när den kommit upp i temperatur så stänger jag av ugnen och sätter in bullarna för jäsning. Det brukar ta ca 1-2 timmar. Då tar jag ut dem och sätter ugnen på 220 grader varmluft. Sätter in bullarna och sänker ugnen till 190 grader. Gräddar i ca 15 minuter. Låt dem svalna i formen ca 5 minuter innan du lägger ett bakplåtspapper över bullarna och sen en plåt och vänder alltihopa så att kolan sakta rinner ner i bullarna.Låt dem svalna så.