En riktig gobit att baka. Gillar du choklad, kola och jordnötter så kommer du älska denna kaka – jag lovar!
150 g smör
270 g farinsocker
110 g (2 st) ägg
90 g vetemjöl
3 g flingsalt
60 g kakao
5 g bakpulver
5 g vaniljsocker
100 g farinsocker
225 g vispgrädde, 40%
140 g ljus sirap
200 g smör
125 gr salta jordnötter
Garnering
salta jordnötter
Kakaonibs
Förbered en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Smält smöret och låt svalna. Blanda avsvalnat smält smör med socker och hela ägg. Gå därefter i med alla torra ingredienser. Blanda tills alla ingredienser bildat en jämn smet. Häll i formen och grädda i mitten på ugnen i cirka 22 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar.
Koka farinsocker, vispgrädde och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten det ger den bara mer karaktär. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent och tillsätt sedan smöret i omgångar. Blanda ner jordnötterna. Lägg plastfilm direkt mot ytan. När botten är kall så bred kolan över kakan och låt stå över natten i rumstemperatur. Strö över jordnötter och kakaonibs.