En härligt mjuk, seg och fantatiskt god rabarberkaka med mjuk maräng
Ingredienser
Kaka
225 gr smör
400 gr socker
3 stora ägg
225 gr vetemjöl
75 gr mandelmjöl
10 gr kardemumma
5 gr salt
5–6 späda rabarber
Italiensk maräng
50 gr vatten
270 gr socker
135 gr äggvita
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm och smörj kanterna. Vispa smör och socker vitt och krämigt.Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem i smeten. Bred ut smeten i formen och tryck ner skivade rabarber i smten. Grädda ca 45-50 minuter. Låt svalna.
Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader så börja vispa äggvitorna. När sockerlagen är 121 grader häll sockerlagen i tunn stråle ner i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa på full effekt till smeten har svalnat och är fast maräng.
Spritsa generösa marängtoppar i ”hålrummet” på kakan och bränn av marängen med en gasolbrännare.
ENGLISH RECIPE
FOR THE CAKE
225 grams of butter
400 grams of sugar
3 big eggs
225 grams of flour
75 grams of almond flour
10 grams of cardemom
5 grams of salt
5-6 rhubarbs
FOR THE MERINGUE
50 grams of water
270 grams of sugar
135 grams of egg whites
DIRECTIONS
Preheat oven 175 degrees celcius. Prepare a baking tin, about 24 cm. Whisk the butter and sugar white and creamy. Add one egg at the time while whisking. Mix all the dry ingredients and add to the batter. Spread the batter in the baking tin and add chopped rhubarb. Bake for 45-50 minutes. Let cool.
Boil the sugar and water up to 121 degrees celcius. When it reaches 110 start hisking the egg whites, and once it reaches 121 pour it into the egg whites while whisking. Whisk on full effect until a cool and hard meringue.
Pipe the meringue on top of the cake and toast the meringue.
Did you try this recipe?
Tag @kostymbagaren and use the hashtag #kostymbagaren on instagram!
Lämna ett svar