En härligt mjuk, seg och fantatiskt god rabarberkaka med mjuk maräng
225 gr smör
400 gr socker
3 stora ägg
225 gr vetemjöl
75 gr mandelmjöl
10 gr kardemumma
5 gr salt
5–6 späda rabarber
50 gr vatten
270 gr socker
135 gr äggvita
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm och smörj kanterna. Vispa smör och socker vitt och krämigt.Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem i smeten. Bred ut smeten i formen och tryck ner skivade rabarber i smten. Grädda ca 45-50 minuter. Låt svalna.
Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader så börja vispa äggvitorna. När sockerlagen är 121 grader häll sockerlagen i tunn stråle ner i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa på full effekt till smeten har svalnat och är fast maräng.
Spritsa generösa marängtoppar i ”hålrummet” på kakan och bränn av marängen med en gasolbrännare.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2021/06/19/rabarberkaka-med-marang/