Detta grundrecept använder jag till nästan alla mina vetebrödsrecept. Jag har provat och testat mig fram och det lär finnas lika många tankar om den perfekta vetedegen som det finns bagare – men det här receptet tycker jag funkar bra. Du kan med fördel dubbla det men tänk då på att du måste ha en kraftig köksmaskin som klarar av mängden deg så den kan arbetas ordentligt. Låt nu bara fantasien sätta gränser för vad du kan fylla och toppa dina bullar, längder eller butterkakor med.
250 gr kallt vatten
575 gr vetemjöl Special ( vetemjöl med lite högre proteinhalt)
100 gr rumsvarmt smör
100 gr socker
25 gr nymortlad kardemumma
1 ägg
35 gr jäst
5 gr salt
100 gr vatten
100 gr socker
Äggstrykning
1 ägg
1 nypa salt
5 gr vatten
Blanda alla ingredienserna till degen förutom salt och kör med degkrok i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 10 minuter tills degen är elastisk. Testa genom att göra ett glutenfönster. Ta en bit deg och dra ut den så att det bildar ett fönster. Om degen håller ihop är den klar. Om inte så kör degen lite längre. Ta upp degen ur bunken lägg den på bakbordet. Platta ut den till ca 25*30 cm rektangel.
Lägg plastfolie på en bricka och lägg degen på brickan. Täck med plastfolie och ställ i kylen 1-2 timmar tills degen är kall.
Under tiden kan du förbereda fyllningar, sockerlag och äggstrykning.
Koka upp vatten och socker till sockerlagen. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg, salt och vatten till äggstrykning.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2021/07/06/vetedeg-grundrecept/