Jag tycker att cheesecake är så gott. Det finns många olika varianater men jag gillar denna mest. Har provat mig fram genom åren för att få fram ett bra recept. Jag skall inte säga att det är perfekt men jag gillar det i alla fall. Prova gärna och se vad du tycker. Jag bakar nästan alltid med varmluft men just denna cheesecake inbillar jag mig blir bättre med vanlig över- undervärme.
Botten
100 gr smör
14 digestivekex
Fyllning
600 gr rumstempererad färskost
3 rumstempererade ägg
180 gr florsocker
10 gr vaniljpasta
10 gr vetemjöl
150 gr rumstempererad turkisk yoghurt
Lite salt
färska bär att dekorera med
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform ( 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare. Blanda ihop smör och smulor och tryck ut det i botten på springformen. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min.
RÖR, inte vispa, ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
Ställ en djup form med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen.
Låt den gräddas i 75 minuter. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar. Låt den svalna i rumstemperatur och låt den därefter kallna och sätta sig i kylen i några timmar.
Toppa med färska bär vid servering.