Detta är en lite somrig variant av klassiska kärleksmums. Gillar du hallon så kommer du garanterat att älska dessa lättbakade kakor.
Kakan:
225 gr smör
250 gr ägg
540 gr strösocker
450 gr vetemjöl
15 gr vaniljsocker
15 gr bakpulver
125 gr hallon (färska eller frysta spelar ingen roll)
En nypa salt
Glasyren:
150 gr smör
100 gr vit choklad
100 gr hallonpuré ( alt 2 dl hallon)*
30 gr vaniljsocker
420 gr florsocker
Kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna i bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, ca 10 minuter med elvisp eller i maskin. Smält smöret på låg värme. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Varva mjölblandningen och det smälta smöret ner i smeten. Häll upp smeten i formen. Tryck ner hallon ordentligt i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter eller prova med en sticka att kakan är färdigbakad. Låt kakan svalna helt innan du häller på glasyren.
Smält smöret och tillsätt hallonpurén*. Grovhacka chokladen. Häll det varma smöret över chokladen och rör tills all chokladen smält. Sikta ner vaniljsocker och florsocker och rör tills glasyren är helt slät. Häll glasyren över kakan och toppa med kokosflingor.
* om du inte har hallonpuré så kan du koka upp ca 200 gr hallon med en skvätt vatten och passera dem genom en sil så att du har får bort kärnorna.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2021/08/03/hallonmumsrutor/