Älskar en saftig butterkaka! Jag använder mitt vanliga vetedegsrecept och just denna gång har jag fyllt med äpple och choklad.
Butterkaka 2 st
Vetedeg
250 gr vatten
575 gr vetemjöl special
100 gr smör
100 gr socker
12 gr nystött kardemumma
35 gr jäst
7 gr salt
1 ägg
Fyllning
200 gr smör
40 gr socker
40 gr florsocker
20 gr vaniljsocker
200 gr hackad mörk choklad
Äppelkompott alt äppelmos
1 ägg att pensla med
Glasyr
25 gr mjölk
20 gr smör
180 gr florsocker
Kör alla ingredienser til degen i maskin minst 5 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare minst 5 minuter till degen släpper kanterna. Ta upp degen och platta ut och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåp ca 2 timmar till den är kall.
Blanda smör, socker, flosocker och vaniljsocker till fyllningen. Förbered två formar med löstagbarbotten med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.
Kavla ut degen till en rektangel ca 30 *70 cm. Bred på smörfyllningen. Bred på äppelkompott och strö över chokladen ( Jag brukar använda pellets så slipper jag hacka.)
Rulla ihop degen och skär ca 16 bullar. Lägg 8 bullar i varje form med smittytan uppåt. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Brukar ta ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg.
Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Sätt i kakorna i ugnen och sänk temperaturen till 190 grader. Grädda i ca 14-18 minuter.
Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull på låg värme. Ringla över butterkakorna.