Härliga små äppelbakelser fyllda med smörkola och färskostfrosting
Botten
340 gr äpple, rivna
300 gr vetemjöl
5 gr bikarbonat
7 gr bakpulver
4 gr salt
6 gr malen kanel
6 gr stött kardemumma
220 gr ägg
300 gr strösocker
260 gr olja
Smörkola
100 gr farinsocker
225 gr vispgrädde, 40%
1 gr flingsalt
140 gr ljus sirap
200 gr smör
Topping
300 gr vispgrädde
150 g färskost
60 g florsocker
10 gr vaniljpasta
Botten
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en bakform, 30 x 22 cm, med smör. Mjöla formens kanter lätt med vetemjöl och täck bottnen med bakplåtspapper. Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kademumma och kanel i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, minst 5 minuter med elvisp. Blanda sedan i olja och de torra ingredienserna. Rör till sist ner de rivna äpplena. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt i formen.
Smörkola
Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent och tillsätt sedan smöret i omgångar. Lägg plastfilm direkt mot ytan.Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.Fyll sedan på spritspåse.
Topping
Häll grädde, cream cheese, florsocker och vaniljpasta i en bunke och vispa tills du får en fast frosting. Fyll i spritspåse.
Montering
Skär kakan i 24 fyrkanter. Borra ett hål i varje kaka med hjälp av en stjärntyll. Fyll hålet med smörkola och spritsa på färskostfrosting