Lite seg havrebotten toppad med chokladganache, karmelliserade mandlar och havssalt. Vansinnigt gott om du frågar mig!
Kaka
150 gr smör
6 dl havregryn
135 gr socker
45 gr vetemjöl
15 gr vaniljsocker
85 gr ljus sirap
5 gr bakpulver
3 gr salt
Ganache
200 gr mörk choklad
200 gr vispgrädde 40%
30 gr honung
Karmelliserade mandlar
100 gr strösocker
100 gr sötmandel
Flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader varmluft och täck en form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper. Jag brukar använda gjutbalkar i silicon som jag lägger på en plåt med bakplåtspapper. Mixa havregrynen. Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser och blanda ihop i det med smöret. Tryck ut massan i formen i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakan svalna.
Grovhacka chokladen. Koka upp grädde och honung. Slå grädden över chokladen och mixa till en slät massa. Låt stå.
Smält sockret i en stekpanna på medlevärme. Rör inte för då kristalliserar sig sockret. När sockret är ljusbrunt tillsätt mandlarna och rör runt. Lägg upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Bred chokladganachen över havrebotten och strö hackade karmelliserade mandlar över. Strö över lite flingsalt.