Två desserter i en.
Mördeg
120 g smör
60 g florsocker
180 g vetemjöl
15 g äggula
Fyllning
1 vaniljstång
450 g vispgrädde
150 g mjölk
120 g strösocker
150 g äggulor
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra pajformen med löstagbar kant, skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp och ta från värmen.
Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner den varma mjölken lite i taget. Vispa tills allt är väl blandat.
Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.
Häll fyllningen i pajskalet och baka pajen 1–1 ½ timme eller tills smeten har satt sig. Låt pajen svalna i rumstemperatur och strö sedan på strösocker och bränn av med en brännare.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2022/03/02/creme-brulee-paj/