Alltså, jag älskar fransk nougat och riktigt kul att göra själv
Ingredienser
250 g strösocker
140 g honung, flytande
140 g glykossirap
100 g vatten
2 äggvitor
45 g strösocker
100 g pistagenötter
130 g sötmandel, skållad
130 g hasselnötter, skalade
florsocker, att pudra med
Instruktioner
Sätt på ugnen på 150 grader.
Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 150 grader.
Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet.
Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
Pudra florsocker på ett bakplåtspapper.
Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.
Det ser bra ut,har ite hunnit prova än
Oh vad kul om du provar. Det är verkligen gott ochjag tycker att det passar att äta året runt även om många gör det framåt jul. Lycka till!// Mattias