Riktigt goda kakor som kanske är lite mer jobb med än många andra kakor, men så värt besväret. Jag brukar använda gammaldags tartlettformar.
Ingredienser
vaniljkräm
250 g mjölk
50 g strösocker
1 tsk vaniljpasta
20 g majsstärkelse
60 g äggula
30 g smör
Hallonsylt
100 gr frysta hallon
100 gr socker
Saften av 1/2 pressad citron
Mördeg
300 g vetemjöl
200 g smör
100 g florsocker
50 g ägg
Instruktioner
Vaniljkräm
Koka upp mjölk tillsammans med hälften av sockret och vaniljpastan.
Vispa äggulor, resten av sockret och maizena luftigt.
Vispa ner äggsmeten i den varma mjölken och låt koka upp under omröring. Låt koka några minuter och blanda sist i smöret. Ställ i kyl.
Hallonsylt
Blanda allt i en kastrull och koka på medelvärme till sylten når 106 grader.
Mördeg
Värm ugnen till 190 grader.
Blanda ihop mördegen och fodra dina formar. Jag brukar kavla ut mördegen ca 3 mm och ta ut rundlar för och trycka ut i formarna. Ställ formarna i frysen.
Fyll med vaniljkräm och en klick hallonsylt i mitten.Täck med mördeg. Tryck fast kanten ordentligt med en gaffel och picka några hål.
Grädda i 10-15 minuter. Låt formarna svalna och vänd sen ur formarna, låt svalna och pudra med florsocker.
Lämna ett svar