Vår äldste son Eric han älskar blåbärscheesecake och denna variant tycker han är världens bästa. Prova gärna du också och se om du håller med honom?
Botten
100 g smör
14 digestivekex
Fyllning
600 g rumstempererad färskost
3 rumstempererade ägg
180 g florsocker
2 tsk vaniljpasta
20 g vetemjöl
150 gr rumstempererad turkisk yoghurt
100 g blåbär, frysta
Blåbärskompott
2 gelatinblad
200g frysta blåbär
2 msk citronsaft
1½ tsk vaniljsocker
5 msk strösocker
Cheesecake
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform ( 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare. Blanda ihop smör och smulor och tryck ut det i botten på springformen. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min.
RÖR, inte vispa, ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Rör försiktigt i de frysta blåbären så att de inte färgar smeten för mycket.
Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
Ställ en djup form med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen.
Låt den gräddas i 75 minuter. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar. Låt den svalna i rumstemperatur och låt den därefter kallna och sätta sig i kylen i några timmar.
Blåbärskompott
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp de frysta blåbären tillsammans med strösockret och rör om hela tiden tills allt är blandat.
Smält gelatinet i den varma blåbärsblandningen. Låt det svalna till ca 28-30 grader och häll sedan kompotten ovanpå den kylda cheesecake. Bred ut så att du får ett jämnt lager. Ställ i kyl och låt stelna.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2022/08/11/blabarscheesecake/