En riktigt god mazarinkaka med inbakad vaniljkräm och bär i överflöd. jag använder mig av perforerade små anslagsringar som är ca 16 cm i diameter och då räcker receptet till 2 kakor. Du kan naturligtvis göra en lite större kaka i en vanlig pajform men gärna med en löstagbar botten.
Mördeg
80 g smör, rumstempererat
40 g florsocker
120 g vetemjöl
10 g äggula
Vaniljkräm
Fyllning
100 g mandelmjöl
100 g ströscoker
100 g smör
100 g ägg
Hallonsylt
100 g hallon
100 g strösocker
saften av en 1/2 citron
Sockerlag
90 g strösocker
100 g vatten
Montering
1 ask blåbär
1 stor ask hallon
1 ask björnbär
Deg
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra pajringar, gärna med performerad kant. Skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter.
Vaniljkräm
Gör 1 sats vaniljkräm enligt recept. Lägg direkt i spritspåse och lägg i kylen.
Sockerlag
Lägg alla ingredienser till sylten i en gryta och låt koka till 105 grader
Fyllning
Blanda mandelmjöl, socker och smör väl med en slickepott. Tillsätt 1 ägg i sänder. Rör inte för mycket, du vill ha in så lite luft som möjligt i smeten.
Sätt ugnen på 175 grader över- undervärme)
Ta ut pajskalen från frysen och spritsa ett tunt lager vaniljkräm i botten. (ca 1 cm tjockt, ringen/ formens höjd). Fyll på med fyllning så att det täcker vaniljkrämen men inte ända upp till kanten utan tänk att du totalt
fyller ca 2/3 av formen. Grädda i ca 30 minuter (också beroende på formens storlek). Låt kakan kallna.
Sylt
Koka alla ingredienser till sylten tills den når 105 grader. Låt svlana något.
Montering
Bred ett tunt lager hallonsylt ovanpå kakan. Garnera med alla bär och avslut med att pensla med lite sockerlag för lite extra blans, sötma och hållbarhet.