Det är få bakverk som slår en klassisk vaniljkrans.
Vetedeg 2 vetekransar
250 g vatten
100 g rumsvarmt smör
100 g socker
35 g jäst
12 g nymortlad kardemumma
1 litet ägg
575 gr vetemjöl special
1 tsk salt
Fyllning
200 g smör
40 g strösocker
40 g florsocker
20 g vaniljsocker
Topping
Äggstrykning
1 ägg
1 nypa salt
lite vatten
Sockerlag
90 g strösocker
100 g vatten
Garnering
Florsocker
Blanda alla ingredienserna till degen i degblandare på låg hastighet med degkrok i 5 minuter. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare minst 5 minuter till
degen släpper kanterna och fått bra glutenutveckling. Ta upp degen, plattat ut den till en rektangel, plasta in och låt vila i kylskåpet 1-2 timmar tills den är kall.
Gör vaniljkrämen.
Blanda alla ingredienser till fyllningen
Koka upp socker och vatten till sockerlagen så att sockret löser sig. Låt svalna.
Ta ut degen från kylen och kavla ut den till en rektangulär platta ca 5 mm tjock. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär 18 bitar . Ställ degbitarna med snittytan uppåt i en ring på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 190 grader varmluft och låt den bli ordentligt varm.
Vispa ihop äggstrykningen.
När vetekransarna är färdigjästa så äggstryk dem. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med slät tyll och spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Grädda kransarna i ca 15 minuter eller tills de är färdiggräddade.
Pensla med sockerlag när de kommer ut från ugnen. Låt svalna. Pudra florsocker innan servering.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2022/08/15/vaniljkrans/