Fint att låta brödet jäsa i en krans. Härligt att dekorera med mitt på bordet även om det inte är ett skådebröd utan allra mest ett gott och saftigt matbröd
400 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g finmalt rågmjöl
100 g grovt rågmjöl
450 g kallt vatten
120 g surdeg
20 g salt + en klick honung
50 g mixade pumpafrön, vallmofrö och sesamför
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck skålen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter till.
Addera salt, honung och aprikoser och blanda ihop till en smidig deg.
Täck skålen och titta sen till degen varje timma och vik degen. Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 10 minuter.
Forma, spänn och rulla ut degen en sista gång och lägg i mjölad jäskorg.
Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca en timme innan de plastas in. Ställ in i kylen över natten.
Nästa dag:
Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten i ugnen och låt den bli ordentligt varm. Snitta brödet genom att dra ett
rejält snitt. Se till att ha ett riktigt vasst rakblad. Grädda ca 40 minuter tills brödet fått fin färg.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2022/08/18/surdegskrona-med-fron/