En riktigt söt vaniljdröm. Skulle nästan kunna säga att det är en blandning av mazarin och vaniljhjärta. Hur gott är inte det?
Mördeg
80 g smör, rumstempererat
40 g florsocker
120 g vetemjöl
10 g äggula
Vaniljkräm
Fyllning
100 g mandelmjöl
100 g ströscoker
100 g smör
100 g ägg
Glasyr
25 g mjölk
20 g smör
180 g florsocker
1 tsk vaniljpasta
Deg
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra pajringar, gärna med performerad kant. Skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter.
Vaniljkräm
Gör 1 sats vaniljkräm enligt recept. Lägg direkt i spritspåse och lägg i kylen.
Fyllning
Blanda mandelmjöl, socker och smör väl med en slickepott. Tillsätt 1 ägg i sänder. Rör inte för mycket, du vill ha in så lite luft som möjligt i smeten.
Sätt ugnen på 175 grader över- undervärme)
Ta ut pajskalen från frysen och spritsa ett tunt lager vaniljkräm i botten. (ca 1 cm tjockt, ringen/ formens höjd). Fyll på med fyllning så att det täcker vaniljkrämen men inte ända upp till kanten utan tänk att du totalt
fyller ca 2/3 av formen. Grädda i ca 30 minuter (också beroende på formens storlek). Låt kakan kallna.
Glasyr
Värm alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Bred den varma glasyren över den kalla kakan
Montering
Bred ett tunt lager vaniljglasyr på kakan.
Find it online: https://www.kostymbagaren.se/2022/08/29/vaniljmazarin/