Jag vad ska jag säga mer än att detta är en väldigt god, saftig och härlig äppelkaka.
Mördegsbotten
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker
180 g vetemjöl
15 g äggula
Fyllning
150 g mandelmjöl
150 g socker
150 g smör
150 g ägg
250 g äpple
100 g vit choklad
50 g mandelspån
Mördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock och fodra en pajform med löstagbar kant, skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Fyllning
Blanda mandelmjöl, socker och smör till en klumpfri massa. Tillsätt ett ägg i taget och rör för hand tills det är en homogen massa. Vispa inte – du vill inte
få in för mycket luft i smeten. Hacka chokladen grovt och blanda i mandelsmeten. Skala äpplen, ta bort kärnhus och tärna. Blanda i äpplena i mandelsmeten.
Ta ut pajskalet ur frysen och fyll med mandelsmeten. Bred ut jämnt och strö sedan över mandelspån. Grädda i ca 40 minuter eller tills kakan är gyllenbrun och färdiggräddad.