Saffransdeg ( räcker till 2 rejäla butterkakor eller 3 mindre)
225 g vatten
25 g saffranslag ( Om du inte har saffranslag så blanda 2 påsar saffran 1 g med 25 g vatten och låt stå några minuter.)
575 g vetemjöl special
100 g socker
100 g smör
1 litet ägg
35 g jäst
1 tsk salt
Fyllning
125 g mandelmjöl
125 g socker
100 g smör
15 g vatten
2 apelsiner
150 g mörk choklad
Sockerlag
100 g socker
100 g vatten
Äggstrykning
1 ägg
1 tsk vatten
1 nypa salt
Topping
Pärlsocker
flisad mandel
Glasyr
25 g mjölk
20 g smör
180 g florsocker
Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka
hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling. Ta ur bunken och platta ut till en rektangel.
Plasta och lägg i kylen i 1 timma.
Blanda alla ingredierna förutom apelsinzest och choklad till fyllningen.
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
Vispa ihop ägg, salt och vatten till äggstrykningen.
Spänn bakplåtspapper i botten på 2 springformar (alt 3 mindre formar) och smörj kanterna.
Ta ut degen ur kylen. Kavla ut till en rektangel som är 20 cm bred och så lång som den blir. Degen ska vara ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen. Strö över apelsinzest och hackad choklad.
Rulla ihop till rulle. Skär bitar av rullen ca 3-4 cm tjock (80-90 g/ st) Ställ 7 bitar i varje form med snittytan uppåt.
Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
Värm ugnen till 220 grader varmluft. Pensla längderna med ägg och strö på flisad mandel och pärlsocker. Sätt in längderna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 190 grader.
Baka i ca 15 minuter. Baka gärna en plåt i taget. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen och låt svalna.
Värm försiktigt ingredienserna till glasyren. Ringla glasyren över de avsvalnade butterkakorna.