Finns det något som är så gott som en nybakad lussekatt som också håller sig saftig och god även efter några timmar. Detta är mitt grundrecept som jag gärna använder. Funkar alltid, blir bra så prova gärna du också.
Ingredienser
Saffransdeg
225 g vatten
25 g saffranslag ( Om du inte har saffranslag så blanda 2 påsar saffran 1 g med 25 g vatten och låt stå några minuter.)
575 g vetemjöl special
100 g socker
100 g smör
1 litet ägg
35 g jäst
1 tsk salt
Äggstrykning
1 ägg
1 tsk vatten
1 nypa salt
Topping
Russin, blötlagda
Instruktioner
Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka
hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling.
Dela degen i 60 g bitar och rulla små bollar som du låter ligger på bakbordet några minuter så spänningen släpper. Rulla varje degämne till en rulle ca 25-30 cm lång och rulla ihop till en lussekatt. Lägg på plåt och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur. Tryck ner 2 blötlagda russin i varje lussekatt. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och låt ugnen bli riktigt varm. Baka en plåt i taget 5-8 minuter. När lussekatterna kommer ut ur ugnen, pensla med ägg och låt svalna
Lämna ett svar