En saftig mjuk pepparkaka fylld med frisk saffranskräm
100 g smör
2 st ägg
180 g socker
150 g turkisk yoghurt
2,5 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
90 g mandelmjöl
90 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
200 g vispgrädde
200 g turkisk yoghurt
65 g florsocker
1 msk saffranslag
Kakan:
Sätt ugnen på 175˚C över- och undervärme.
Smörj och mjöla en bakform.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, mandelmjöl, kryddor och bakpulver väl i en separat skål. Vispa upp ägg och socker vitt och poröst.
Tillsätt yoghurt. Sikta ner mjöl- & bakpulverblandningen och vänd ner försiktigt i smeten. Tillsätt till sist smöret.
Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Testa med sticka för att se att kakan är klar.
Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna lite i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp. Låt kallna.
Dela kakan i tre delar.
Vispa alla ingredisener till fyllning fast och krämig. Fyll i spritspåse och spritsa på understa botten, lägg på nästa botten och upprepa.
Pudra gärna kakan med lite florsocker innan servering.