Ett klassiskt gott recept som jag har hämtat stor inspiration från Anna Bergenström.
Ingredienser
100 g smör
100 g mandelmjöl
100 g socker
2 ägg
200 g socker
120 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
60 g russin
6 finhackade torkade aprikoser
2 msk cognac
Instruktioner
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Smörj och mjöla kanterna.
Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda mandelmjöl och 100 g socker.
Vispa ägg och 200 g socker tills det blir riktigt pösigt och fint. Häll i smöret, mandelmjöl och socker och blanda.
Blanda i en liten skål vetemjöl med vaniljsocker, russin och aprikoshack. Rör ner detta i äggsmeten. Smaksätt med lite cognac. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i 160 graders ugnsvärme i 40 minuter för en form med 23 cm diameter.
Kakan stelnar efter när den kallnat – den ska helst stå minst 2 dygn innan den serveras. Skär man i den första dagen blir den bara kladdig.
Måste testa, låter ljuvlig.
Fråga: Förvarar du den i kylen eller i rumstemperatur i 2 dygn?
Hej! Jag förvarade den i kylen men tänker att den skulle klara sig bra på köksbänken också! // Mattias
Kan man tänka sig mörk rom istället för konjak?
Ja det borde fungera lika bra!