Mördeg
90 g vetemjöl
30 g florsocker
60 g smör
0,5 äggula
Fyllning
75 g mandelmjöl
75 g socker
75 g smör
75 g ägg
Chokladkola
175 g vispgrädde
90 g strösocker
140 g ljus sirap
100 g mörk choklad 70%
100 g smör
Montering
100 g pecannötter
Flingsalt
Blanda alla ingredienser till mördegen. Kavla ut den ca 3 mm tjock och klä en pajform med löstagbar botten ( ca 18 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel.
Sätt i frysen minst 20 minuter.
Blanda mandelmjöl, socker och smör till fyllningen. Vispa inte, du vill inte få in för mycket luft i smeten. Tillsätt ägg och rör till jämn smet.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut pajformen ur frysen och fördela fyllningen jämnt i pajskalet. Grädda i ca 20 minuter till pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat.
Blanda alla ingredienserna till kolan utom smöret i en kastrull. Låt koka på medelhög temperatur i cirka 15 minuter på medelhög värme tills den tjocknar under konstant omrörning.
Rör sedan ner smöret så att det blir en jämn krämig smet. Hacka hälften av pecannötterna och strö över kakan. Häll därefter kolan över pecannötterna.
Hjälp till att bre ut kolan över om det behövs. Garnera med resterande pecannötter och flingsalt. Låt den kallna i cirka 3-4h.