En fantastiskt god hallonpaj och istället för att servera vaniljsås till så finns den redan i pajen. Du kan med fördel servera lite vispad creme fraiche eller vispgrädde till om du vill.
Pajdeg
180 g vetemjöl
120 g smör
60 g flosocker
30 g äggula
Smuldeg
Att komplettera 1/3 av pajdegen med:
50 g mandelmjöl
50 g smör
50 g vetemjöl
50 g strösocker
120 g frysta hallon
Vaniljkräm
250 g mjölk
25+25 g socker
1 tsk vaniljpasta
90 g äggula
20 g maizena
30 g smör
Koka uppp mjölk, socker och vaniljpasta. Vispa ihop äggulor, socker och maizena. Slå den heta mjölken över äggsmeten och häll tillbaka i kakstrullen. Under konstant omrörning koka upp krämen tills du ser första bubblan. Tillsätt smöret och passera vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Plasta och kyl.
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg och och ta bort 1/3 del. Resterande 2/3 kavlar du ut ca 1/2 cm tjock rund platta som du fodrar en pajform med löstagbarbotten (20 cm diameter). Ttyck till kanterna ordentligen och skär bort ev överflödig deg så att du får fina kanter.
Nagga botten med en gaffel och ställ i frysen i minst 20 minuter.
Ta den andra 1/3 av degen och blanda med resterande ingredienser. Blanda allt till en smuldeg.
Ta ut pajskalet från frysen. Spritsa vaniljkräm jämnt i botten. STrö över de frysta hallon och smula därefter över smuldegen.
Grädda i 180 grader, över-undervärme i ca 30-35 minuter till pajen har fått fin färg.