Ingredienser
Mördeg
120 g smör
60 g florsocker
180 g vetemjöl
15 g äggula
100 g mörk choklad, till pensling
Chokladganache
200 g vispgrädde
40 g honung
200 g mörk choklad, hackad
20 g smör, osaltat
Smörkola
100 g socker
225 g vispgrädde
1 g flingsalt
140 g ljus sirap
200 g smör
Dekoration
jordnötter
flingsalt
Instruktioner
Formar
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock och fodra formar, skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg,
i 10-12 minuter. Låt pajskalet svalna i formarna. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.
Chokladganache
Koka upp grädde och honung.
Häll den varma vätskan över chokladen och mixa till en slät med en stavmixer, tillsätt slutligen smöret och fortsätt mixa tills krämen är helt blank.
Häll lite ganache i botten på varje form och låt stå.
Smörkola
Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör lite så att det inte bränner fast i botten.
Rör i smöret i kolan så att allt smälter och går ihop till en jämn kola. Antingen för hand eller i en köksmaskin.
Fyll sedan på spritspåse och häll kolan över chokladganachen i formarna. Dekorera med några jordnötter och flingsalt.
Lämna ett svar