Ett annorlunda sätt att baka klassiska lussekatter på. SÅ goda så prova gärna
Ingredienser
Saffransdeg
225 g vatten
25 g saffranslag ( Om du inte har saffranslag så blanda 2 påsar saffran 1 g med 25 g vatten och låt stå några minuter.)
575 g vetemjöl special
100 g socker
100 g smör
1 litet ägg
35 g jäst
1 tsk salt
Fyllning
75 g mandelmjöl
75 g strösocker
100 g smör
2 msk vatten
Topping
50 g smör
Strösocker
Instruktioner
Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka
hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling. Plasta in degen och låt vila i kylen i misnt 2 timmar.
Blanda alla ingredisenser till fyllningen.
Ta ut degen ur kylen och kavla ut till en rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och gör ett treslag. Vrid degen ett varv så du har skarven mot dig och kavla ut till ca 1 cm tjocklek. Skär remsor som är 1-1 1/2 cm breda och väger ca 60 g. Dra i remsan lite och forma en åtta av degen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper med skarven neråt och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt ugnen bli riktigt varm. Sätt in en plåt i taget och sänk samtidigt ugnsvärmen till 190 grader. Grädda i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Smält smöret. Pensla varje bulle med det smälta smöret och doppa bullarna i strösocker.
Lämna ett svar