Detta grundrecept använder jag till nästan alla mina vetebrödsrecept. Jag har provat och testat mig fram och det lär finnas lika många tankar om den perfekta vetedegen som det finns bagare – men det här receptet tycker jag funkar bra. Du kan med fördel dubbla det men tänk då på att du måste ha en kraftig köksmaskin som klarar av mängden deg så den kan arbetas ordentligt. Låt nu bara fantasien sätta gränser för vad du kan fylla och toppa dina bullar, längder eller butterkakor med.
Ingredienser
Vetedeg
250 gr kallt vatten
575 gr vetemjöl Special ( vetemjöl med lite högre proteinhalt)
100 gr rumsvarmt smör
100 gr socker
25 gr nymortlad kardemumma
1 ägg
35 gr jäst
5 gr salt
Sockerlag
100 gr vatten
100 gr socker
Äggstrykning
1 ägg
1 nypa salt
5 gr vatten
Instruktioner
Blanda alla ingredienserna till degen förutom salt och kör med degkrok i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 10 minuter tills degen är elastisk. Testa genom att göra ett glutenfönster. Ta en bit deg och dra ut den så att det bildar ett fönster. Om degen håller ihop är den klar. Om inte så kör degen lite längre. Ta upp degen ur bunken lägg den på bakbordet. Platta ut den till ca 25*30 cm rektangel.
Lägg plastfolie på en bricka och lägg degen på brickan. Täck med plastfolie och ställ i kylen 1-2 timmar tills degen är kall.
Under tiden kan du förbereda fyllningar, sockerlag och äggstrykning.
Koka upp vatten och socker till sockerlagen. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg, salt och vatten till äggstrykning.
ENGLISH RECIPE
Ingredients
For the dough:
250 grams of cold water
575 grams of flour (I used one with a higher percentage of protein)
100 grams of sugar
25 grams of cardemom
1 egg
35 grams of yeast
5 grams of salt
For the sugar syrup:
100 grams of water
100 grams of sugar
For the egg wash:
1 egg
pinch of salt
5 grams of water
Instructions
Mix all the ingredients for the dough together except for the salt and use the dough hook for 10 minutes. Add the salt and mix for another 10 minutes until the dough is elastic. Try this by doing a gluten test, grab a piece of the dough and pull it, if it creates a ”window” without breaking it’s done. Take the dough from the bowl and put on a table, flatten it out to about 25*30 cm rectangular shape.
Put plastic on a baking sheet and put the dough on top, cover with more plastic and leave in the fridge for 1-2 hours.
While it’s in the fridge, prepare the filling of your choice, sugar syrup and the egg wash.
To make the sugar syrup, just boil the sugar and water together and let cool.
Whisk the eggs, salt and water together for the egg wash.
Did you try this recipe?
Tag @kostymbagaren and use the hashtag #kostymbagaren on Instagram!
Lämna ett svar