Det finns så många bra recept på lussekatter och många hävdar att de innehar det bästa. Jag säger inte att detta är bäst men jag tycker att det är ett riktigt bra recept. Klassisk och inga konstigheter. Prova gärna och se vad du tycker. Tror inte du kommer bli besviken. Receptet kan med fördel dubblas men använd ett lite större ägg istället för två.
Ingredienser
225 gr kallt vatten
25 gr saffranslag
100 gr socker
100 gr rumsvarmt smör
100 gr socker
35 gr jäst
575 gr vetemjöl special
1 litet ägg
5 gr salt
40 russin
Vatten
Äggstrykning
1 uppvispat ägg
1 msk vatten
1 nypa salt
Instruktioner
Kör alla ingredienser förutom salt i köksmaskin med degkrok i ca 5 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare ca 15 minuter till degen släpper kanterna och gluten har utvecklats. Väg upp degbitar ca 70 gr. Låt vila några minuter. Rulla ca 30 cm långa längder som du formar till lussekatter
När du format bullar så sätt en skål med vatten i botten på ugnen. Sätt på 40 grader och sätt in bullar i ugnen och stäng av ugnen. De får jäsa här ca 1-2 timmar. Lägg russinen i blöt. När de är färdigjästa ta ut dem, ta bort vattenskålen och sätt ugnen på 200 grader. Låt ugnen komma upp i temperatur. Tryck fast russin ordentligt i bullarna. Sätt in lussekatterna och sänk samtidigt till 180 grader. Grädda i ca 5-8 minuter. Lussekatter skall knappt få färg.
När det kommer ut så äggstryker du lussekatterna. Genom att pensla dem efteråt så slipper du fula äggkanter och du får fina och glansiga bullar.
Lämna ett svar