Två desserter i en.
Ingredienser
Mördeg
120 g smör
60 g florsocker
180 g vetemjöl
15 g äggula
Fyllning
1 vaniljstång
450 g vispgrädde
150 g mjölk
120 g strösocker
150 g äggulor
Instruktioner
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra pajformen med löstagbar kant, skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp och ta från värmen.
Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner den varma mjölken lite i taget. Vispa tills allt är väl blandat.
Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.
Häll fyllningen i pajskalet och baka pajen 1–1 ½ timme eller tills smeten har satt sig. Låt pajen svalna i rumstemperatur och strö sedan på strösocker och bränn av med en brännare.
CREME BRULEE PIE
INGREDIENTS
For the pastry
120 g of butter
60 g of powdered sugar
180 g of flour
15 g of egg yolk
Filling
1 vanilla pod seed
450 g of cream
150 g of milk
120 g of sugar
150 g of egg yolks
INSTRUCTIONS
Preheat the oven to 180 degrees celcius. Mix all the ingredients together for the pastry into a dough.
Roll out the dough to a square, about 3 mm thick, and prepare a baking tin with removable base. Put the dough in and cut off any excess dough.
Make some holes in the dough with a fork and put in the fridge for 20 minutes. Remove from the fridge and bake until golden, for about 15 minutes. Let cool.
Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Add it all into a pot together with the milk, cream and sugar. Being to a boil and then remove from heat. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna.
Put the egg yolks in a bowl and whisk down the warm milk mixture little by little. Whisk until mixed well.
Lower the temperature to 100 degrees celcius.
Pour the filling on top of the pie crust and bake for 1-1,5 hours or until the filling is done. Let it cool in room temp and then sprinkle some sugar on top and burn (optional).
Enjoy!
Did you try this recipe?
Use the hashtag #kostymbagaren and tag me on instagram @kostymbagaren!
Lämna ett svar