Ingredienser
Mördeg
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker [1 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
15 g äggula [1 st]
100 gr mörk choklad
.
Kola
200 g grädde
200 g gul sirap
200 g smör
200 g socker
5 g salt
1 nypa flingsalt
.
Ganache
300 g grädde
250 g mörk choklad (65%)
75 g glykos
25 g smör
.
Montering
Salta jordnötter
Flingsalt
Instruktioner
Mördeg
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna,
skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg,
i 10-12 minuter.
Låt pajskalet svalna i formarna. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.
.
Ganache
Koka upp grädde och glykos. Häll över chokladen och blanda.
Tillsätt tempererat smör och mixa blandningen helt slät (utan bubblor) med mixerstav.
Lägg i spritspåse och låt svalna till 28 grader.
.
Kola
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelhög värme till 117 grader. Häll sedan över kolan i en spritspåse och låt kolan svalna till 28 grader.
.
Montering
Spritsa ganachen i formarna och låt den stå och sätta sig. Spritsa kolan över ganachen. Den kommer att flyta ut så se till att ställa på ett jämnt underlag.
Låt kolan sätta sig och garnera med jordnötter och flingsalt.Låt gärna formarna stå till nästa dag.
Lämna ett svar