Att baka surdegsbröd i brödformar är verkligen superbra! Passar degar som är lite lösa och kladdiga eftersom formen hjälper till att hålla ihop brödet!
Ingredienser
Steg 1
110 g havregryn
500 g kokande vatten
Steg 2
300 g vatten
750 g vetemjöl special
150 g surdeg
20 g salt + lite honung
Instruktioner
Steg 1
Häll det kokande vattnet över grynen och rör runt. Låt svalna till rumstemperatur.
Steg 2
Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen den rumstempererade gröten, mjölet, salt och honung.
Kör i maskin ca 5 minuter och låt sen vila i bunken i ca 30 minuter.
Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur.
Sedan följer 4 omgångar av att spänna och sträcka degen. Alltså när du tar tag i degen på en sidan och drar den lite uppåt och sedan lägger den över sig själv i bunken. Gå hela varvet runt degen i bunken och upprepa detta varje timme totalt 4 ggr.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i två delar. Forma varje del till en boll och låt vila under bakduk ca 20 minuter.
Forma sedan till avlånga bröd och placera i varsin brödform med bakplåtspapper.
Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur en timme innan de läggs i plastpåse och ställs i kylen för långsam jäsning ca 12 timmar.
Sätt ugnen på 230 grader. Låt den bli ordentligt varm innan du gräddar bröden. (Jag brukar ha en gjutjärnsstekpanna i botten av ugnen och mitt bakstål för extra värme)
Strö lite havregryn på toppen av bröden och gör ett långt snitt mitt på brödet precis innan gräddning.
Grädda ca 30 minuter eller tills de fått fin färg och uppnått ca 98 grader i innertemperatur.
Ta ur bröden ut formen och låt svalna på galler minst 45 minuter.
Härligt lätt och tålamod prövande.. äntligen orkade jag vänta !!! Nu i ugnen o väntar på resultat 👍
Hoppas att det blev bra och att du gillade brödet! // Mattias
Ett recept som alltid lyckas! Brödet är så mjukt, saftigt och hållbart. Jättegott också att rosta.
Tack! Vad kul att du gillar! Jag bakar ofta det och tillhör en av mina favoriter