VArför inte fira Halloween med en riktigt god pumpapaj. Det lär finnas lika många åsikter om hur en pumpapja skall vara, som det finns amerikaner i världen, men detta är min variant och jag tror att det är hyfsat lik orginalet.
Ingredienser
Pajdeg
180 g smör
120 g vetemjöl
60 g florsocker
1 äggula
Pumpapuré
1 Butternut pumpa eller annan matpumpa
Fyllning
250 g pumpapuré
2 ägg
180 g strösocker
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
lite riven muskotnöt
1 krm salt
20 g vetemjöl
175 g vispgrädde
Garnering
150 g vispgrädde
Instruktioner
Börja med pumpapurén. Halvera och kärna ur pumpan och lägg med snittytan neråt på plåt med bakplåtspapper. Baka i 175 grader i 45-60 minuter. Du ska lätt kunna
dra av skalet när den är klar. Låt svalna och mixa pummpaköttet till puré. Beroende på hur stor pumpa du väljer så kommer du förmodligen få pumpapuré över.
Den kan du förvara i burk i kylen åtminstone en vecka.
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut ca 3 mm tjockt och fodra en pajform med löstagbar botten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i
frysen 30 minuter.
Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom grädde. Vispa inte utan rör. Tillsätt därefter grädden. Ta ut pajskalet från frysen, fyll pajskalet till ca 75-80%.
Fyllningen sväller inte så mycket. Grädda i med över- undervärme i 180 grader 40-50 minuter. Låt svalna till rumtemperatur och kyl därefter i kylen.
Vispa grädden, spritsa eller bred grädden på pajen och pudra över lite malen kanel.
Lämna ett svar