Gudomligt goda saffransbullar med len vaniljkräm, brynt smör och socker
Ingredienser
Saffransdeg
225 g vatten
25 g saffranslag ( Om du inte har saffranslag så blanda 2 påsar saffran 1 g med 25 g vatten och låt stå några minuter.)
575 g vetemjöl special
100 g socker
100 g smör
1 litet ägg
35 g jäst
1 tsk salt
Topping
50 g smör
Strösocker
Instruktioner
Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka
hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling.
Dela degen i 60 g bitar och rulla små bollar som du låter ligger på bakbordet några minuter så spänningen släpper. Rulla varje degämne till en bulle.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft och låt ugnen bli riktigt varm. Spritsa en rejäl klick vaniljkräm mitt i varje bulle.
Baka en plåt i taget 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Bryn smöret. Pensla varje bulle med det brynta smöret och doppa bullarna i strösocker.
Lämna ett svar