Med inspiration av Brinken bakar har jag gjort en cheesecake med citron och jordgubbar. Vi åt den som dessert efter midsommaraftonens traditionsenliga grillning. Gott!
Hasselnötsbotten
80 gram äggvita (ca 2 st)
180 gram socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram grovt hackade hasselnötter
110 gr gram hasselnötsmjöl
- Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).
- Vispa äggvitorna, tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills du har en glansig maräng.
- Blanda samman nötter, hasselnötsmjöl och bakpulver i smeten.
- Bred ut smeten i en form (22 cm) och baka i 30 minuter.
- Låt tårtbotten svalna helt.
Citron- och jordgubbscheesecake
2 gelatinblad
200 gram cream cheese
1 dl vispgrädde
0,5 dl pressad citron
200 gram kondenserad mjölk
100 gram jordgubbar
- Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
- Vispa upp cream cheesen.
- Vispa ner grädden i cream cheesen.
- Pressa citronen och smält gelatinet där i, låt svalna till rumstemperatur.
- Blanda kondenserad mjölk med citronsaften, rör sedan ner det i cream cheesen.
Fläderpannacotta
2 gelatinblad
2 dl grädde
1 msk socker
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
1,5 dl koncentrerad flädersaft
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Koka upp grädde, socker och vanilj.
- Vrid ur och lägg i gelatinbladen i grädden och rör tills de är upplösta.
- Tillsätt flädersaften och citronsaften.
- Låt svalna tills pannacottan svalnat något, men utan att sätta sig. Ca en timme i kylen, rör om lite då och då.
Montera tårtan
- Lägg tårtbotten i botten på en tårtring klädd med tårtplast (eller plasta in formen du bakade den i med plastfolie).
- Häll över cheesecaken och låt den stå i frysen i någon timme.
- När cheesecaken har satt sig lite, häll på den avsvalnade pannacottan.
- Ställ in hela tårtan i kylen i 5-6 timmar, gärna över natten.
Italiensk maräng
100 g äggvita (ca 3 st)
40 g vatten
150 g strösocker
- Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
- Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
- När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
- Ta fram tårtan och ställ den på en burk eller något så att kanterna sticker ut lite.
- Lägg marängen i en spritspåse med en tyll som har en rund öppning (ca 2 cm). Spritsa ut den längs kanterna. Börja högst upp och tryck ut mot tårtans topp och dra sen ner längs kanten.
- Lägg tårtan på ett fat och bränn av marängen. Dekorera med jordgubbar.
Förvara och servera tårtan kall.
Lämna ett svar