Dessa kakor ser inte mycket ut för världen men jag kan lova att de är riktigt goda. Om du inte vill eller hinner att koka egen kola så kan du ersätta smörkolan med en klick dulce de leche.
Ingredienser
Smörkola
50 g socker
125 g vispgrädde
1 g flingsalt
70 g ljus sirap
100 g smör
Kakdeg
125 g smör, rumstemperatur
60 g strösocker
5 g vaniljsocker
1 tsk bakpulver
210 g vetemjöl
30 g äggula
Instruktioner
Börja med att koka kolan. Jag brukar koka dubbelsats och spara några dagar i kylen till andra bakverk.
Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten det ger den bara mer karaktär.
Rör smörkolan tills den svalnar något och tillsätt sedan smöret i omgångar.
Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
Fyll sedan på spritspåse.
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör smör och strösocker med vinge i en köksassistent.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till en rulle och skär upp i lagom stora bitar, ca 2 cm. Lägg i pappformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en grop i mitten på varje bit med hjälp av en citruspress i trä och fyll med smörkola.
Grädda i 16-18 minuter. Strö lite havssalt över kakorna när de svalnar
Lämna ett svar