En riktigt maffig vegansk chokladtårta
Ingredienser
Tårtbottnar (3st)
4 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
3 dl neutral rapsolja (+ extra till formen)
7 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 tsk bakpulver
2 1/4 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
6 dl havredryck
Chokladkräm
4 1/2 dl sojabaserad vispbar grädde
400 g vegansk mörk choklad
Rabarberkompott
200 g rabarber
100 g socker
1/2 pressad citron
Frosting
200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)
75 g margarin, rumstempererat (mjölkfritt)
2 dl florsocker
Garnering
Jordgubbar
Instruktioner
Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175°C.
Olja 3 formar med löstagbar kant ca 18 cm i diameter (för 20 bitar) eller 3 engångsformar.
Rör ihop socker, sirap och olja. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med havredrycken i sockerblandningen.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.Låt svalna i formarna.
Chokladkräm:
Värm sojagrädden i en kastrull. Ta från värmen och häll över den hackade chokladen. Rör till en slät kräm. Häll chokladkrämen i en spritspåse och låt svalna i rumstemperatur eller kyl.
Rabarberkompott
Skär cenimeterstora bitar av rabarbern. Koka ihop rabarber, socker och citron tills rabarbern är mjuk. Häll över i bunke, plasta mot ytan och låt kallna i kylen.
Frosting
Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Rör försiktigt i rabarberkompotten.
Montering
Lossa bottnarna. Lägg en botten på serveringsfatet. Spritsa en ring av chokladkräm runt ytterkanten av botten. Fyll med raberberfyllning i mitten. Upprepa med nästa botten. Avsluta med chokladkräm på toppen och runt om.
Dekorera med jordgubbar.
Lämna ett svar