Fantastiska små bakelser eller formar om man vill kalla dem det. Friskt, syrligt, sött och sprött i varje tugga.
Ingredienser
Mördeg
150 g vetemjöl
75 g smör
30 g florsocker
1 äggula
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
30 g vetemjöl
90 g vit choklad
75 g socker
1 krm salt
1 tsk vaniljextrakt
60 g rumsvarmt smör
40 g vispgrädde
1 ägg
1 msk citronsaft
zest från 1 citron
Vit chokladganache
100 g vispgrädde
150 g vit choklad
Garnering
rostad kokosflingor
citronzest
Instruktioner
Mördeg
Blanda alla ingredienser till mördegen till en deg. Kavla ut degen så att den är ca 1/2 cm tjock. Fodra smorda formar med degen och tryck till kanterna, skär bort överflödig deg så att kanterna blir snygga. Picka formarna med en gaffel. Ställ formarna i frysen minst 20 minuter.
Fyllningen
Smält chokladen och ställ åt siden. Vispa samman ägg, socker, salt, vanilj och grädde i en bunke. Tillsätt den smälta chokladen, smöret och vetemjöl. Tillsist tillsätter du citronjuice och zest. Blanda väl.
Sätt ugnen på 170 grader. Ta ut mördegsformarna ur frysen och grädda dem i 20 minuter. Ta ut dem ur ugnen och fyll dem med fyllningen. Grädda ytterligare ca 15 minuter. Låt dem svalna. Ta ut kakorna i formarna.
Ganache
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör till en slät smet. Låt svalna till ca 29 grader. Häll sedan ganachen över kakorna. Strö lite rostade kokosflingor och citronzest över kakorna.
Lämna ett svar