Alltså, jag älskar choklad och chokladkola. Om jag sen får lite flingsalt till så är jag vansinnigt nöjd!
Ingredienser
Botten
· 150 g smör
· 270 g farinsocker (3dl)
· 110 g (2 st) ägg
· 90 g vetemjöl (1 ½ dl)
· 3 g flingsalt (1 krm)
· 60 g kakao (1 ½ dl)
· 5 g bakpulver (1 tsk)
· 5 g vaniljsocker (1 tsk)
Chokladkola
· 260 g vispgrädde (drygt 2 ½ dl)
· 135 g strösocker (1 1/2 dl)
· 210 g ljus sirap (1 1/2 dl)
· 150 g mörk choklad
· 150 g smör
Dekoration
· 80 g chokladägg
· Flingsalt
Instruktioner
Botten
- Sätt ugnen på 160 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret och blanda i sockret. Låt svalna.
- Blanda smörblandningen med äggen, ett i taget.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten och rör ihop.
- Häll i formen och grädda i mitten på ugnen i cirka 22 minuter.
- Låt svalna och ställ sedan i kylen någon timma.
Chokladkola
- Blanda alla ingredienserna till kolan utom smöret i en kastrull. Låt koka på medelvärme till 117 grader, ca 15 minuter tills den tjocknar under omrörning.
- Rör sedan ner smöret så att det blir en jämn krämig smet. Häll på kall browniebotten.
- Hjälp till att bred ut kolan över om det behövs. Låt svalna i kylen minst 3-4 timmar. Dekorera med flingsalt och chokladägg.
Lämna ett svar