Kanelbullar
Bullar, kanelbullar, kardemummabullar, vetebullar….
Ja det finns många olika recept och vi är också alla olika om hur vi vill ha vår perfekta bulle. Jag gillar en bulle som är härligt saftig, smakar mycket kanel om det är en kanelbulle och jag vill att den även skall vara god när den är 2 timmar gammal eller om jag har fryst in den och tinar den.
Jag vet inte hur många recept jag har provat, justerat, modifierat, provat igen. Jag skall inte säga att alla gillar detta men just nu är detta mitt mest optimala kanelbullerecept. Du kan med fördel använda denna deg som en grunddeg om du bakar vaniljbullar, kardemummabullar, butterkakor osv.
Jag använder min ”stora” KitchenAid när jag gör denna deg. Om du har en ”vanlig” KitchenAid eller annan assistent så rekommenderar jag att halvera receptet för annars är risken att inte maskinen orkar eller att du har deg långt upp i hela maskinen. (Jag har skrivit halva mängden inom parantes). Hela satsen blir ca 35 rejäla bullar och gör du halvsats så blir det ca 17-18 stycken)
Läs genom hela receptet först innan du börjar och det kan verka som om det är många moment och tar mycket tid. Det som tar längst tid är vil- och jästider – så arbetsinsatsen är rätt ringa.
Ingredienser
Vetedegen
500 gr (250) vatten
1150 gr (575) vetemjöl special
200 gr (100) strösocker
200 gr (100) smör
25 gr (12) grovmalen kardemumma
60 gr (30) jäst
15 gr (7) salt
1 ( 1 litet ägg) ägg
Fyllning
360 gr (180) smör
150 gr (75) mandelmjöl
150 gr (75) socker
55 gr (30)farinsocker
40 gr (20) malen kanel
Sockerlag
100 gr (50) vatten
100 gr (50) socker
Äggstrykning
2 (1)ägg
5 gr (3) salt
5 gr (3) vatten
Topping
pärlsocker
Instruktioner
Blanda alla ingredienserna till degen förutom salt och kör med degkrok i ca 5 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter tills degen är elastisk.
Testa genom att göra ett glutenfönster. Ta en bit deg och dra ut den så att det bildar ett fönster. Om degen håller ihop är den klar. Om inte så kör degen lite längre.
Ta upp degen ur bunken lägg den på bakbordet. Platta ut den till ca 25*30 cm rektangel. Lägg plastfolie på en bricka och lägg degen på brickan. Täck med plastfolie och ställ i kylen 1-2 timmar tills degen är kall. Under tiden förbereder du fyllning, sockerlag och äggstrykning
Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Ställ åt sidan.
Koka upp vatten och socker till sockerlagen. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg, salt och vatten till äggstrykning.
Ta fram degen och kavla ut den till 50*50 cm. Bred på fyllningen över hela ytan. Gör ett treslag genom att vika degen två tredjedelar från höger till vänster, och sen den vänstra kvarvarande tredjedelen viks över till höger och på så vis bildas tre lager. Kavla ut degen till ca 35*70 cm. Skär 1 cm långa remsor( alltså de blir ca 70 cm långa).
Ta en remsa och snurra runt vänster pek- och långfinger, 2-3 varv, Vänd sen bullen 90 grader och snurra sista biten så den ligger över bullen. Se till att skarven kommer under bullen.
Lägg i bullformar och sätt på en plåt. Jag brukar grädda 12 bullar på varje plåt.
Sätt ugnen på 50 grader. Sätt en liten långpanna med vatten längst ner. När ugnen har kommit up i temperatur så sätter du in plåtarna med bullar och STÄNGER AV UGNEN.
Nu har du gjort ett jässkåp. Låt bullarna stå där i 1-2 timmar. Låt dem jäsa ordentligt.
När bullarna är färdigjästa tar du ut dem och långpannan med vatten. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla första plåten bullar med ägg och strö på pärlsocker.
När ugnen är varm så sätter du in bullarna och sänker temperaturen till 190 grader. Grädda 8-10 minuter. Även att jag har varmluftsfunktion så brukar jag bara grädda en plåt i taget – jag tycker i alla fall att det blir bättre resultat.
Ta ut bullarna och pensla direkt med sockerlagen. Jag brukar ta ut de färdiga bullarna, höja värmen i ugnen och pensla sockerlag på de färdiga bullarna.
Då brukar det vara lagom att ugnen har kommit upp i 220 grader igen. Jag tycker att det blir mycket bättre om man har lite högre ingångstemperatur för då får bullarna en liten extra skjuts rent volymmässigt.
Ja så är det bara att upprepa tills alla bullarna är färdiggräddade.
Lämna ett svar