- 250 g mjölk (2,5 dl)
- 570 g vetemjöl (9,5 dl)
- 30 g jäst
- 8 g kardemumma, hel – mortlas
- 5 g salt (1 tsk)
- 90 g strösocker (1 dl)
- 100 g smör, rumstempererat
- 55 g ägg
Lös upp jästen. Kör allt i assistent förutom smör. Till fast deg. Tillsätt smöret och kör till blank och fin deg. Låt vila ca 20 min.
- 45 g äggula (3)
- 65 g strösocker (0,75 dl)
- 25 g maizena majsstärkelse (ca 3 msk)
- ½ vaniljstång
- 150 g mjölk (1,5 dl)
- 30 g smör
- 100 gr mandel
- 1 bittermandel riven
- 100 gr socker
- Lite vatten
- 6 g maizena majsstärkelse (2 tsk)
Koka upp vaniljstång och mjölk. Blanda äggula, socker och maizena. Häll i lite av mjölken i äggblandningen. Tillbaka i kastrull och sjud så att det tjocknar. Vispa hela tiden. Tillsätt smör. Plasta – kyl. Skålla mandeln låt ligga i vatten. Mixa slätt tillsätt socker på ev lite vatten till fin mandelmassa konsistens. Blanda i vaniljkrämen i mandelmassan. Tillsätt maizena.
- 100 g frysta blåbär
- 16 g maizena majsstärkelse (ca 2 msk)
- 25 g strösocker (2 msk)
Blanda.
Kavla ut degen rektangulärt. Bred på vanilj/ mandelfyllning, Strö på blåbär. Rulla till rulle. Forma en krans på plåten. Klipp kransen. Låt jäsa.
Glasyr
Blåbärspuré
Florsocker
Citron
En nypa salt
Bittermandelsolja – någon droppe
Pensla med ägg. Strö på pärlsocker/ mandelspån. Grädda i 190 gr varmluft ca 20 min.
Ringla över glasyr. Dekorera med lättrostade pistagenötter som rostats i ugn max 140 gr i ca 20 min. Rostas de i högre temperatur så tappar de sin fina gröna färg.
Lämna ett svar