Mördegsrutor med vanilj- och hallon bakade i långpanna. Om du gillar vaniljhjärtan kommer du att känna igen dig och älska dessa kakor.
Ingredienser
Botten
420 gr vetemjöl
10 gr bakpulver
135 gr socker
15 gr vaniljsocker
250 gr smör, rumsvarmt
2 ägg
Vaniljkräm
60 gr äggula
90 gr socker
1/2 vaniljstång
20 g maizena
250 g mjölk
20 g Smör
150 gr hallon
Instruktioner
Blanda snabbt ihop alla ingredienserna till degen och dela degen i två delar. Lägg i kylen.
Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång, skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 3 minuter medan du rör. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången, plasta och låt svalna i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Kavla ut den ena delen av degen på ett bakplåtspapper och lägg i botten på en långpanna ca 20*30 cm. Bred på vaniljkrämen och strö över hallonen. Kavla ut den andra deghalvan på ett bakplåtspapper och lägg degen mot hallonen och dra bort bakplåtspappret. Tryck till och jämna till kanterna och gör lite små hål i degen tex med en gaffel så att ev kondens kommer ut när kakan gräddas. Baka kakan i ca 30 minuter. Låt kakan kallna i formen. Sikta florsocker över kakan och skär i bitar.
Lämna ett svar